Najbolji vrtić u gradu

Najbolji vrtić u gradu

Puno puta su me pitali koji je najbolji vrtić u gradu.

Naravno, željeli su me pitati kuda da upišu svoje dijete. Slijedile su rasprave gdje sam uglavnom pokušavala objasniti: Dajte svome djetetu najbolje što možete od sebe, pružite mu čvrst oslonac i pošaljite ga u svijet bez prevelikih drama. Ako tako postupite, odabir vrtića i nije tako težak.

Sve čega se vi bojite prilikom odlaska djeteta u novu sredinu je potencijalni problem.

Da ponovimo:
SVE ČEGA SE VI BOJITE PRILIKOM ODLASKA DJETETA U NOVU SREDINU JE POTENCIJALNI PROBLEM!

Ne sakrivajte osjećaje pred djetetom i sobom. Suočite se s njima, razmislite i razgovarajte s djetetom. Razgovor uvijek pomaže bez obzira na djetetovu dob. Naravno, pod uvjetom da ste sve raščistili sa samim sobom i da znate koju poruku želite predati svom potomku.

Poruka je uglavnom sljedeća: Moraš ići u vrtić! Sve one ostale rasprave, zašto, kako, kada, ovise o vašoj konkretnoj situaciji i više su detalji, a ovo je suština s kojom se trebaju pomiriti svi kad donesu odluku da dijete upišu u vrtić. Da razjasnimo i ovo dva put: Vaša odluka da dijete mora u vrtić i vaši razlozi zbog kojih to činite moraju vam biti kristalno jasni i nepokolebljivi – vjerujte mi, to značajno olakšava situaciju!

I sad duboko udahnite jer dolazi odgovor na veliko pitanje, a on možda i nije ono što ste očekivali. Usprkos činjenici da u mom gradu ima puno vrtića sa raznim prednostima i manama, jasno vam je da ne slijedi adresa i ime objekta. Čak da i imam podroban uvid u sve naše predškolske ustanove i da osobno poznajem sve odgojitelje koji u njima rade ne bih mogla odgovoriti na taj način. Zašto?

Zato jer odgovor ne ovisi o ustanovi samoj, niti o njenim djelatnicima pa čak niti o konkretno vašem djetetu koje planirate upisati u taj toliko traženi “najbolji vrtić”. Odgovor ovisi isključivo o Vama i Vašim očekivanjima. Što Vi želite od vrtića, kakvu predodžbu imate o vremenu koje će Vaše dijete tamo provoditi, kako vrtić izgleda u Vašim maštanjima o sretnom djetinjstvu Vašeg mališana?

Dakle, prije nego pitate svoju kolegicu, koja radi u vrtiću, koji je najbolji u gradu i prije nego sa svim prijateljima koji već imaju djecu po vrtićima razglabate o hrani, broju teta, šetnjama i dodatnim aktivnostima koje se nude – zapitajte sebe:

  • Što ja očekujem od vrtića?
  • Koje su prednosti, a koji nedostaci?
  • Što sve igra ulogu u odabiru (odgojiteljice, prostor, blizina, veličina dvorišta, dodatne aktivnosti, hrana, spavanje, cijepljenje, vjerski odgoj,… puno je toga)?

I zadnje, najbitnije:

  • Da li sam spreman pogledati djetetu u lice i reći “Moraš ostati!” i nakon toga se okrenuti i izaći bez obzira na reakciju?

Ovo zadnje pitanje možda je najvažnije jer tu se radi o onome najvažnijem, o povjerenju. Ako nemate povjerenja u ljude kojima ostavljate svoje dijete i ako s njima ne izgradite zdrav odnos ni Vaše dijete neće biti sretno! Bez obzira na opremljenost vrtića, na prostor i igračke, bez obzira na program koji može biti izvrsno osmišljen i napisan, bez obzira na veličinu dvorišta ili zgrade – sreća i zadovoljstvo djece koja ga pohađaju ovisi isključivo o ljudima koji u njemu rade.
Upisivanje djeteta u vrtić, između ostaloga, znači proširivanje djetetovog kruga najbližih mu osoba. Birajte vrtić kao što birate prijatelje – upoznajte se s ljudima koji će sljedećih nekoliko godina biti velik dio Vaših života. Gradite dobar odnos s njima, vjerujte im, razgovarajte, budite iskreni, ne zahtjevajte od njih nešto što ne možete zahtjevati od samih sebe ili barem dobro preispitajte svoje zahtjeve prije nego ih postavite.

Roditelji su oni koji prvi odgajaju i postavljaju temelje, vrtić je samo nadogradnja. Cilj je da dijete odraste u samostalnu i sretnu osobu koja će na kraju živjeti svoj život, vrtić je prvi korak prema tom cilju.
Koračajte hrabro!

I imajte na umu – dijete se ne upisuje u vrtić mjesec dana prije nego što se vi trebate vratiti na posao. Postoje liste čekanja i još kojekakve procedure pa se zato raspitajte na vrijeme.