KeDobro za doma! – aktivnosti na temu – Ja posijah repu

Ja posijah repu, žena veli mak! – prijedlozi glazbenih aktivnosti za djecu

Tradicionalna pjesma iz Posavine, koju mnogi već znaju, poslužila je kao predložak za ovu igru.

Ovu pjesmo često susrećemo u izvedbi dječjih folklornih skupina, ali ona je idealna za kreiranje raznih aktivnosti s djecom predškolske i mlađe školske dobi.

Osim ove igre sa štapićima, možemo ju osmisliti na razne načine. Ja obično krenem s kretanjem u krugu i tjeloglazbom, nakon čega u igru dodajem udaraljke. Ova igra sa štapićima je samo jedna od ideja. U nastavku pogledajte kako se sve možete igrati uz ovu pjesmu.

Možete iskoristiti njenu strukturu A i B dijela tako da djeca u jednom dijelu izvode zadano, a u drugome slobodno sviranje i/ili kretanje. Možete skrenuti pažnju na tekst i potaknuti djecu da uoče, a zatim i sami izmisle neke suprotnosti ili možete tražiti nove rime.

Osim toga, možete ju iskoristiti i kao dobar glazbeni predložak koji kombiniramo s drugim igrama.

Igra sijanja, poznata i kao kalaha, awalé ili mancala pala mi je na pamet kao logičan izbor uz ovu pjesmu.

Ako nemate ploču za igru i nemate vremena za izradu svoje verzije ili samo želite isprobati i ovaj način igranje – uzmite papir i boje i pogledajte sljedeći prijedlog.

Kroz igru sijanja palo mi je na pamet da bi sijati mogli i unutar kruga. Umjesto šest malih kućica po kojima se krećemo u razmacima od devet udaraca nacrtala sam kružnicu podijeljenu na osam dijelova. Na svakoj od osam točaka zaustavljamo se po jedanput, a onda se s devetim udarcem linija ponavlja. Tako smo dobili spiralnu putanju koja se uvrće prema sredini ili rubu kružnice, ovisi s koje strane krenemo. Ideja o crtežu koji dobivamo na taj način svidjela mi se, ali trebala sam savjet stručnjaka. Ispreplitalo se tu puno mogućnosti.

I tako, malo po malo, satkala sam od tih niti ovu mrežu:

Na kraju stavljam nešto što je moglo biti i na početku – igru pljeskanja. Pokušala sam ju osmisliti da ne bude niti preteška niti prejednostavna.

Bilo koju pjesmicu ili brojalicu lako možemo pretvoriti u igru pljeskanja, a kad ju sami osmislimo imamo i nešto samo svoje, posebno. Naravno, to nam daje i priliku da težinu izvođenja prilagodimo svojim željama i mogućnostima.

ZA KRAJ:

U svome radu najčešće osmišljavam i gradim aktivnosti imajući u mislima djecu za koju ih pripremam i aktualne teme. Ove su aktivnosti samo primjeri načina na koji se mogu osmisliti različite igre muziciranja ili slušanja glazbe. Prilagodite ih sebi!

Leave a Reply