KeDobro za doma – Šum(a) zvukova

Kao što moji kolege širom svijeta već mjesecima dokazuju, glazbene radionice za najmlađe mogu se odvijati i u virtualnom okruženju. Konačno sam se i ja odvažila te održala svoju prvu online glazbenu radionicu u suradnji s dječjim odjelom Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” iz Varaždina.

Moja početna točka u svim radionicama za djecu je pružanje temeljnog iskustva na kojem gradimo daljnje aktivnosti. Teško je opisivati okuse jela nekome tko ih nikad nije kušao. Jednako tako je teško dočarati ples ili glazbene instrumente nekome tko ih nikada nije doživio niti isprobao. Zato je početno iskustvo iznimno važno, a u virtualnim uvjetima moje mogućnosti pružanja početnog iskustva polaznicima radionica, vrlo su ograničene.

Rješenje je očito – početno iskustvo djeca će dobiti u krugu svojih najbližih!

Kako se ne bi zaustavili samo na početnom iskustvu, nudim vam UPUTE za smislene i zanimljive glazbene aktivnosti koje možete provesti sami s djecom, a možete se pridružiti i KeDobro virtualnim radionicama!

Jesensko istraživanje zvukova i aktivno slušanje glazbe

TEMA: stvaranje glazbe uz pomoć zvukova iz prirode

POČETNO ISKUSTVO: 

Kao pripremu za aktivnost djeci treba omogućiti šetnju prirodom (park, šuma), igru suhim lišćem i jesenskim plodovima. Važno je dosta vremena provesti u slušanju, osluškivanju i istraživanju.  Ujedno ćemo tu priliku iskoristiti za prikupljanje materijala koji će nam poslužiti kao rekviziti za aktivnosti.

MATERIJALI: 

  • dvije deblje, čvrste grančice bez lišća i izbojaka 
  • dva kamena veličine loptice za stolni tenis 
  • nekoliko žireva, kestena, lješnjaka ili oraha 
  • najveći i najljepši češer koji možete naći 
  • grančica sa suhim lišćem koje još nije otpalo ili platnena vrećica puna suhog lišća

TIJEK AKTIVNOSTI:

Na početku predstavljam materijale koje sam ja prikupila i pozivam djecu da jedan po jedan ispričaju što su oni, gdje i kako pronašli te kakve su zvukove otkrili.

Kratkom igrom sakrivanja i pogađanja izmjenjujemo se u slušanju i prepoznavanju zvukova prirodnina. 

Nakon toga prikazujem djeci kartice s četiri različita grafička simbola koji predstavljaju različite tipove zvukova te tražim od njih da prepoznaju koji opis pripada kojem zvuku. Tako mogu pokazivanjem određene kartice odrediti vrstu zvuka koji stvaramo.

Kad smo se upoznali sa zvukovima i dogovorili simbole koji ih označavaju možemo početi stvarati ritmičke uzorke sastavljene od različitih zvukova. Dovoljno je poredati simbole i ponavljati određeni uzorak.  Djeca sama određuju kombinacije simbola i time stvaraju ritmički uzorak.

Ovisno o situaciji, dobi djece i interesu, ovu aktivnost možemo i ne moramo proširiti aktivnim slušanjem nekog glazbenog djela.

U skladu s temom, za aktivno slušanje odabrala sam skladbu Johanna Straussa ml. “Priče iz bečke šume”. Skladba ima puno promjena tempa i dinamike pa traži veću angažiranost djece i pozornost pri slušanju.

Skladbu sam podijelila na četiri dijela od kojih smo prvo svaki slušali zasebno.  Osim slušanja, djeca su dobila zadatak da prate simbole koje sam im pokazivala te u skladu s njima odaberu zvuk kojim će popratiti skladbu.

U prvome dijelu (0:00 – 1:57) smo strugalicama dočaravali duge tonove s posebnom pažnjom na tempo izvođenja.

U drugome dijelu (1:58 – 3:07) koristili smo štapiće ili kamenčiće kako bi lakše osjetili puls skladbe. Osim toga, dobro je djeci skrenuti pažnju na trodobnu mjeru skladbe i to tako da prvu dobu sviramo kamenčićima (teška), a druge dvije štapićima (laka, laka). I opet dolaze do izražaja varijacije tempa.

U trećem dijelu (3:08 – 4:42) potaknula sam djecu da obrate pažnju na dinamiku. Šuštanje lišća iskoristili smo za fino dočaravanje krešenda koji je lako uočljiv, ali od djece traži usredotočenost, pažljivo slušanje i izvođenje.

Četvrti dio (4:43 – do kraja) iskoristila sam da djeci pružim priliku da sami odaberu zvukove kojima će pratiti glazbu.

Na kraju poslušali smo cijelu skladbu od početka do kraja. To zadnje slušanje može biti kombinacija ranije ponuđenih modela, ali djeca mogu osmisliti i neki novi, svoj način kombiniranja zvukova iz prirode s danom skladbom. Naravno, sve dijelove skladbe možete ponavljati koliko puta želite.

I još jedna napomena – valceri su za ples, nemojte sjediti baš cijelo vrijeme, a ako možete zaplešite i u parku ili šumi!

 

 

 

Leave a Reply