KeDobro rođendani

Kad sam još radila u vrtiću, često sam bila “zadužena” za proslave rođendana. Što zbog gitare, što zbog činjenice da ne pijem kavu, a volim se igrati, nekako sam se uvijek ja pobrinula za pjesme i igre, a kolegice za tortu i svjećice. Često smo cijeli dan posvetili proslavi.

Nakon nekog vremena, “glazbene stolice” i razni plesovi s balonima postali su standard, a samim time rađala se u meni potreba za promjenom!

Kad sam počela pripremati rođendanske proslave svojoj djeci imala sam još jedan problem. U našoj kući niti jedna prostorija nije dovoljno velika da bi se u njoj moglo plesati i igrati pokretne igre. Osim toga, naši rođendani su u listopadu i siječnju, a vremenski uvjeti ne dozvoljavaju uvijek igre na otvorenom u tim mjesecima. Barem sam tako isprva mislila.

Zato smo igrali društvene igre za stolom i pjevali karaoke, ali ipak, sve je to previše statično – nedostajalo je kretanje!

Tako sam počela osmišljavati potrage za “blagom”. U početku sam “blago” skrivala na dvorištu. Crtala sam karte, smišljala tragove, a jednom sam čak zakopala u snijeg pravu malu drvenu škrinjicu punu slatkiša. S vremenom, potrage su se proširile izvan dvorišta, na puteve, polja i obližnju šumu. Jednom smo prigodom čak organizirali i “lov na lisicu”. Trčeći sam ostavljala tragove za sobom, uvjerena da će me djeca dostići, ali ipak nisu. Taj sam dan imala samo jako dobar trening jer sam tri puta prošla istu stazu – prvi puta za pripremu, drugi puta u igri i treći puta skupljajući tragove koje su preskočili ili izgubili putem.

Kad sam jesenas konačno našla prostor za svoj KeDobro kutak, pomislila sam kako je on idealno ishodište za razne orijentacijske igre po gradu. Međutim, željela sam usmjeriti sve svoje snage na “Muzičku igraonicu” s kojom sam započela prije šest godina i koja je bila moj temelj i glavna preokupacija. Osim toga, tu je i program “Glazba za najmlađe” koji već dugo pokušavam pokrenuti i kroz njega ponuditi kvalitetne muzičke aktivnosti za obitelji s malom djecom.

Igre koje smišljam za ove programe uključuju pokretne igre koje su istodobno i edukativne i zabavne. Učenje ne mora biti dosadno, upravo suprotno – lakše pamtimo ako se zabavljamo! Glazbene stolice zahtijevaju brzinu i spretnost, ali zašto ne bi uključili i zadatke koji zahtijevaju promišljanje? 

Oni koji su vidjeli kako radim znaju da puno improviziram. Zašto? Za mene je poučavanje izvođačka umjetnost koja ne može biti gluha na potrebe svoje publike! Planiranje i priprema aktivnosti imaju svoju svrhu samo ako ih znamo prilagoditi stvarnoj situaciji i omogućiti svim prisutnima da budu aktivni sudionici,a ne samo slušatelji i promatrači.

Nedavno je naša najmlađa kćer proslavila svoj 11 rođendan. Dvije starije više ne slave s mamom, ali Lucija je željela da joj pripremim potragu za blagom. KeDobro kutak je na idealnom mjestu. Potraga je vodila kroz gradske ulice sve do tajnog pojma koji je u stvarnosti bio ugostiteljski objekt s nagradom – kolačima i sokovima po njihovom izboru! Ubacila sam još i pokretne igre u KeDobro kutku i jedina zamjerka bila je da sve zajedno prekratko traje. 

Nakon toga zamolila me kolegica da isto priredim i njenom sinu. Mihael je malo stariji, obožava zagonetke i, za razliku od Lucije, dobro poznaje grad. Naravno, prihvatila sam izazov i za 13. rođendan osmislila potragu s 13 zagonetnih točaka koje je trebalo riješiti/pronaći.

 

I tako je počelo…

Uskoro me čeka još jedan rođendan, ovog puta bez kompliciranih zagonetki, uglavnom foto orijentacija i puno zabavnih zadataka.

Zanima vas rođendan u KeDobro kutku?

Da se razumijemo, kod mene su obavezne papuče, ne primam velike grupe, torte su jedino kartonske, nema grickalica i glazbenih stolica. 

Rođendan u KeDobro kutku je drugačiji, nudi igre koje potiču razmišljanje, kreativnost i suradnju. Do nagrade se dolazi rješavanjem zagonetki, rođendansku pjesmicu prvo treba naučiti odsvirati, a u natjecanjima se ne traži jedan, najbolji pojedinac, nego suradnja cijele grupe u kojoj zajedno svladavamo prepreke, testiramo i pomičemo vlastite granice, uvježbavamo nove vještine i sposobnosti i pri tome se dobro zabavljamo!

Prema Vašoj želji, kraj potrage može biti u KeDobro kutku ili u nekom od ugostiteljskih objekata u centru grada gdje će djecu čekati “nagrada” kojom će se počastiti.