Muziciranje u dječjem vrtiću

Muzičke aktivnosti u najranijoj dobi izrazito su bitne. Još od pamtivijeka djeci se tepa i pjeva, a razne pokretne igre uz pjevanje prisutne su u svim kulturama. Osim tradicijskih igara, koje se kod nas još uvijek često koriste u radu s djecom u vrtiću, postoji cijeli niz muzičkih aktivnosti koje možemo primjenjivati kako bi potaknuli opći razvoj i dobrobit djece, a koje, ovisno o situaciji, možemo usmjeriti i na konkretne razvojne potrebe.

Kako muzicirati u većim grupama? Što kad nemate instrumente? Zašto muziciranje uključuje pokret? Kako muziciranjem poticati fonetičku osjetljivost i razvoj govora? Kako se nositi s bukom? Kako prilagoditi aktivnost određenoj dobnoj skupini?

 

Odgojitelji se u svome radu susreću sa ovim i još mnogim pitanjima. I sama sam tražila odgovore i s godinama sam pronašla puno više od onoga što mi je ponuđeno kroz metodiku glazbene kulture na fakultetu. Kako i gdje sam tražila pročitajte ovdje.

Edukacija “Muziciranje u dječjem vrtiću” osmišljena je tako da odgovore na ova pitanja pronalazimo kroz konkretne aktivnosti koje kasnije možete provoditi s djecom. Svaki susret traje dva sata od čega jedan (veći) dio vremena koristimo za prikaz same aktivnosti, a drugi dio za razgovor i raspravu. Koristit ću primjere koje sam sama osmislila i provodila za vrijeme rada u vrtiću, ali i u sklopu programa koje vodim ili sam vodila u proteklih šest godina. Oni su temeljeni i na tradicijskim igrama i napjevima, ali i na “modernim” dječjim pjesmicama i igrama.

Edukacija će se održati u KeDobro kutku na Franjevačkom trgu u Varaždinu i to kroz dva susreta, 21. i 28. travnja 2022., s trajanjem 18-20h. Cijena edukacije je 300kn po osobi. Prijaviti se možete ovdje!

Za boravak u KeDobro kutku trebat će vam papuče, a preporučam i udobnu odjeću za ples i kretanje.

 

 

Leave a Reply