Kako da objasnim Orff Schulwerk?

Orff muzička pedagogija

Carl Orff njemački je skladatelj najpoznatiji po svome djelu „Carmina Burana”. Neki od nas u školovanju smo se upoznali s Orffovim instrumentarijem – skupini glazbenih instrumenata uglavnom sačinjenih od udaraljki.

Kako da objasnim Orff Schulwerk?

Orff muzička pedagogija

Carl Orff njemački je skladatelj najpoznatiji po svome djelu „Carmina Burana”. Neki od nas u školovanju smo se upoznali s Orffovim instrumentarijem – skupini glazbenih instrumenata uglavnom sačinjenih od udaraljki.

Ipak, Orff muzička pedagogija još uvijek je nedovoljno poznata i iskorištena, a savršeno se slaže s najnovijim istraživanjima i spoznajama o ranom razvoju i obrazovanju.

U današnjem užurbanom načinu života glazba je često samo ono što izlazi iz nekog zvučnika.

Međutim, glazba je ljudima urođena i prati ih na svakom koraku. Svatko od nas može čuti šum vlastitog disanja ili ritam otkucaja svoga srca iako to ne povezujemo s glazbom. Upravo je to točka od koje bi trebali krenuti u otkrivanje vlastite muzikalnosti.

I sad kad već pišem, da se malo ispucam. Naime, previše se truda ulaže u  poučavanje kako reproducirati glazbu, a premalo u osjećanje, stvaranje i uživanje u glazbi! Isto je na svim područjima – ono što nas istinski zanima i privlači lakše ulazi u naš um i duže tamo ostaje! Naravno da je ponavljanje i uvježbavanje ključno, vještina sviranja ne može se postići pukom željom! Ipak, mnogo je načina da se u taj (naporan) dio posla unese entuzijazam i vedrina.Smatram da prava reforma poučavanja nastaje kad shvatimo da djeca nisu tu da konzumiraju određene materijale koje im mi dajemo. Bez obzira na dob, oni su ravnopravni sudionici procesa poučavanja i trebali bi ga kreirati zajedno s nama! Mi dajemo strukturu i donosimo sadržaje, ali uvijek mora biti prostora za dječje ideje i njihovu osobnost.

Djeca će, pogotovo u glazbeno poticajnom okruženju, usvajati pjevanje i sviranje jednostavno i prirodno, baš kao i materinji jezik. Osim toga, Orff muzička pedagogija smatra da su pokret i ples čvrsto vezani uz glazbu. Zato je najprirodnije govor, pokret, pjesmu, ples i sviranje povezivati u aktivnosti u kojima se oni međusobno isprepliću, prožimaju i nadopunjuju.

Tako je prvi korak svakako istraživanje vlastitih mogućnosti ili mogućnosti nekog instrumenta. Ovo je faza funkcionalne igre koja je izrazito važna. Nametnuti škrti vremenski okviri štete ovom procesu.
Sljedeći korak je imitacija. Ovdje dolazi do izražaja važnost modela, ali i rada u grupi. U toj fazi uvježbavaju se vještine i stječu iskustva.
Tako dolazimo do improvizacije. To je onaj moment kreativnosti o kojoj svi govore i kojoj svi teže, ali često smo paralizirani strahom od neuspjeha i zahtjevima za savršenom izvedbom. Nakon faze istraživanja i imitacije trebalo bi ohrabrivati improvizaciju, a to se odlično postiže igrom. Sloboda vlastitog izražaja je ključna, a međusobno prihvaćanje i sigurno okruženje igraju veliku ulogu u ovoj fazi.
 
Sve dobre ideje treba zabilježiti, a to je zadnja faza – komponiranje. Ukupan zbroj istraživanja,
imitacije i improvizacije vodi nas do novih ideja, novih kretnji, ritmova i melodija.
I ne, tu nije kraj. Ovaj proces se ponavlja – malo po malo, od jednostavnog prema kompleksnom, od tijela do instrumenta, od pokreta do plesa, od jednoglasnog prema višeglasnom, od sjemena do ploda. Kao i na ostalim životnim područjima, sve nalikuje spiralnom stubištu i u konačnici donosi mnogo zadovoljstva.
 
Ja sam ušla u Orff krug prije nekoliko godina. Nije bilo slučajno, tražila sam, istraživala, isprobavala. Bilo je odlično, uspjela sam! Našla sam ekipu. Sve je bilo novo. Ipak, nije sve išlo glatko, makar se tako čini. Krenula sam, fulala sam! Puno puta sam pogriješila i još griješim, ali ne odustajem. Penjem se po tim stepenicama,  često se i vraćam. Pokrenula sam muzičku igraonicu za predškolsku djecu. Sljedeće godine su klinci došli sa mnom svirati tambure i blok flaute. Prošle godine i gitaru. Poslije svakog Orff tečaja mislim da shvaćam, poslije svakog sljedećeg vidim da je ovo prije bio tek početak. Imam bazu u; Varaždinskoj glazbenoj udruzi, i sve više sam KeDobro!
Međunarodni Orff Schhulwerk Forum u Salzburgu, IOSFS, krovno je udruženje koje okuplja nacionalna Orff udruženja iz cijelog svijeta.  U Salzburgu je i Orff institut koji je utemeljen 1961.g. na sveučilištu Mozarteum. Među 45 nacionalnih Orff udruženja tu je i Hrvatska Orff Schulwerk udruga koje redovito organizira edukacije i susrete za svoje članove na prekrasnom imanju ETI Vinkovec nedaleko od Zagreba. Vidimo se!